Dünya:
Yorum Yap Yazdır
Filistin Bayrağı BM'de göndere çekildi




Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki Genel Merkez binası önüne Filistin bayrağı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle BM'de göndere çekildi.

Başbakan Davutoğlu'da oradaydı

Filistin'in BM üyeliği için önemli bir eşik daha geçildi. BM'de "Üye olmayan gözlemci devlet" statüsünde yer alan Filistin'in bayrağı 10 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda kabul edilen karar uyarınca göndere çekildi. Aynı konumdaki Vatikan'ın bayrağı da geçen cuma Papa'nın ziyareti sırasında asılmıştı.

Güvenlik ve yer darlığı nedeniyle BM'nin East River kenarındaki bahçesinde düzenlenen törene Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan AHMET DAVUTOĞLU, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve çok sayıda bakan ve diplomat katıldı.

Törene ABD yönetiminden kimse katılmadı

Filistin'in BM'ye üye olması için BM Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda yaklaşık 130 ülke Filistin'e destek verirken BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin İsrail'i her koşulda desteklemesi nedeniyle bu karar alınamıyor.

Törende ABD'den üst düzey bir temsilcinin bulunmaması da dikkat çekti.

Törende konuşan Genel Sekreter Ban Ki-mun, "Bugün tüm dünyadaki Filistinliler için onur günü, ümit günü. Semboller önemlidir ve bu semboller doğru yönde atılacak adımlar için yönlendiricidir" dedi.

Bayrağın Filistin halkının uzun süredir kendi devletlerine sahip olma amacının da sembolü olduğunu kaydeden Ban, "Bu bayrak ve tören amaca ulaşıldığı yanılgısına düşürmemelidir. Filistin Devleti hedefine ulaşmak için ulusal birliğin temin edilmesi gerekir. Öncelikle Gazze ve Batı Şeria tek otorite altında birleştirilmelidir" diye konuştu.

Barış sürecine biran önce dönülmesini isteyen Ban, "Filistin bayrağının bir gün doğru yeri olan BM üyesi ülke bayraklarının yanına asılmasını umuyorum"

Filistin bayrağı, BM üyesi bayrakların sonunda bir kaç metrelik arayla hazırlanan Vatikan bayrağı ile birlikte yer alıyor. Tören sırasında geçici olarak bahçeye çekilen bayrak daha sonra gerçek yerine taşınacak.

Filistin için onur günü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da törende yaptığı konuşmada, "Halkımız adına Filistin Devleti bayrağını BM önüne çekiyorum. Bugün bağımsızlık ve özgürlüğü için mücadele veren Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi.

Konuşmasında bayrak için mücadele edenleri hatırlatan Abbas, "Filistin milliyetçiliği için bugün gurur ve onur günü. Bu onuru, tutuklularımız, yaralılarımız, gazilerimiz ve hayatını bu bayrağın göndere çekilmesi uğruna feda eden şehitlerimize adıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Filistin bayrağı alkışlar ve zılgıtlar arasında göndere çekildi. Töreni çok sayıda uluslararası medya organı da takip etti.

Mahmud Abbas, BM'de konuştu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Oslo anlaşması ve benzeri anlaşmalara uymadığını belirterek, Filistin'in de artık anlaşmalara uymayacağını söyledi.

Abbas, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, Mescid-i Aksa'daki gelişmeler konusunda tüm dünyanın dikkatini çekmek istediğini söyledi.

İsrail'in illegal yerleşimcilerin ve radikallerin Mescid-i Aksa'ya girmesini temin ettiğini ve Müslümanların ibadetlerini engellediğini dile getiren Abbas, "İsrail, Mescid-i Aksa'ya girerek büyük hata yaptı. Çünkü biz buna izin vermeyeceğiz. Filistin halkı, tüm dünya Müslümanlarını üzen İsrail'in bu yasa dışı planını uygulamasına izin vermeyecek" dedi.

İsrail hükümetine illegal eylemleri durdurma çağrısı da yapan Abbas, uluslararası toplum ve BM'nin de bu konuya destek vermelerini istedi.

"Doğu Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandıracağımız günler uzak değil"

BM'nin 70. yılını kutladığını vurgulayan Abbas, Filistin sorununun BM'nin kurulduğu ilk günlerde gündeme alındığını ancak halen çözülemediğini kaydederek, "Filistin halkı anavatanından uzakta sürgünde ölmeyi, bir kamptan diğerine sığınarak yaşamayı hak etmiyor" dedi.

Gazze'de ve Batı Şeria'da Filistinlilerin çektiği acılara dikkati çeken Abbas, "Daha ne kadar İsrail, uluslararası hukukun üstünde olacak ve daha ne kadar hesap vermeyecek?" diye sordu.

Abbas, Filistin bayrağının bugün törenle BM'de asılacağını da kaydederek, "BM Genel Merkezleri'nde Filistin bayrağının asılması için oy veren herkese teşekkür ediyorum. Filistin Devleti'nin Başkenti Doğu Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandıracağımız günler uzak değil. Bizi henüz tanımamış olan ülkelerden de Filistin Devleti'ni tanımasını istiyorum" dedi.

BMGK ve Genel Kurulu da uyaran Abbas, barış sansı tamamen kaçırılmadan bu kurumları sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.

"Anlaşmaları uygulamayacağız"

Abbas, İsrail'in 1993'te varılan Oslo Anlaşması ve diğer anlaşmaların gereklerini yerine getirmediğini de belirterek, İsrail illegal yerleşimleri durdurana ve anlaşıldığı üzere Filistinli tutukluları serbest bırakana kadar Filistin'in de artık bu anlaşmalara uymayacağını bildirdi.

Bu kararın Filistin parlamentosu tarafından alındığını dile getiren Abbas, İsrail'in anlaşmalara uymayarak kendilerine başka seçenek bırakmadığını söyledi.

Kudüs'ün Şam Kapısı'na dev televizyon ekranı kuran Filistinliler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin bayrağının göndere çekilmesi öncesinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı sokakta canlı olarak izledi.
Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, Abbas'ın, "İsrail illegal yerleşimleri durdurana ve anlaşıldığı üzere Filistinli tutukluları serbest bırakana kadar Filistin'in de artık bu anlaşmalara uymayacağını" söylemesinin ardından sevinç gösterilerinde bulundu.

Filistinli grubun etrafında, çok sayıda İsrail polisinin hazır beklediği gözlendi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin bayrağı BM Genel Merkezi'nde göndere çekilmesi öncesi yaptığı konuşmada, İsrail'in Oslo Anlaşması ve diğer anlaşmaların gereklerini yerine getirmediğini belirterek, İsrail illegal yerleşimleri durdurana ve anlaşıldığı üzere Filistinli tutukluları serbest bırakana kadar Filistin'in de artık bu anlaşmalara uymayacağını bildirmişti.
Anahtar Kelimeler

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner118

banner113

ABD'den nükleer bombardıman uçaklarıyla...
ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı B-52 nükleer bombardıman uçaklarının, Ağustos başında tartışmalı...

Haberi Oku