Yaşam:
Yorum Yap Yazdır
Balıkçılar Dikkat! Bu balık öldürüyor!
 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, aylık balıkçılık izleme seferleri sırasında örneklerin içinden bölge için yeni tür olan zehirli aslan balığı yavrusuna rastlandığını belirtti ve balıkçıları uyardı.
Kıdeyş, yaptığı açıklamada, bu türün geçtiğimiz yıl İskenderun ve Antalya kıyılarında da gözlemlendiğini belirterek, "8 santimetre ve 10 gram ağırlığında olan bu yavru balık, 35 santimetre boya kadar büyüyebiliyor. Bu türün genellikle gündüz kovuklarda saklanıp, gece aktif olduğu biliniyor. Türün dikenleri ciddi derecede zehirli, dolayısıyla balıkçıların buna dikkat etmesi gerekir. Diğer taraftan, zehirli olmasına rağmen bu tür üzerinde beslenebilen balıklar da denizlerimizde mevcut” dedi.

ODTU-DBE laboratuvarına getirilen balığın ölçümleri yapıldıktan sonra, diğer incelemelerin yapılabilmesi için enstitü müzesinde saklandığını kaydeden Kıdayş, “ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, kuruluşundan itibaren Mersin kıyılarında deniz durumu ile ilgili düzenli gözlemler yapıyor. Yaklaşık her ay yapılan örneklemelerde balıklar ve deniz canlılarındaki değişimler inceleniyor. Uzun yıllardır, Kızıldeniz'den, Akdeniz'e balık göçleri olduğu bilinmekte. Ancak aşırı avcılık ve küresel ısınmanın da etkisiyle son yıllarda bu göçte bir hızlanma olması dikkat çekici. Öyle ki Mersin Körfezi'nde bazı ağlarda yakalanan balıkların yüzde 80'inden fazlasını yabancı türler oluşturuyor. Latincesi Pterois miles olan ve yaklaşık 35 metre derinlikte yakalanan bu aslan balığının yavru olması bu türün burada artık başarılı bir şekilde üreyebiliyor olduğunun göstergesi. Kızıldeniz'de olan fakat henüz bizim kıyılarımızda bulunmayan daha birçok zehirli tür bulunmakta. Dolayısıyla denizlerdeki değişimleri takip eden araştırmalar gittikçe daha da önem kazanıyor” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner118

banner113

İranlı Kadınlar da Türk Takılarını İstiyor
Söz konusu artışta özellikle altın takı ihracatının önemli etkisi oldu. İran'a yılın 6 ayında yapılan...

Haberi Oku