Þeyh Sait ilk kez anıldı
Þeyh Sait ilk kez Diyarbakır Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik ile anıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, "Þeyh Sait ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bir insanın mezarı neredeyse vatanı ordadır. 80 yıldır Þeyh Sait ve Bediüzaman'ı yersiz bıraktılar" dedi.
ALTAN TAN'DAN FATİHA ISRARI
1925 Kürt isyanının liderlerinden ve Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda asılan Þeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesinin 86'ıncı yıldönümünde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ilk kez anma etkinliği düzenledi. Sümerpark Resepsiyon Salonu'ndaki etkinliğe BDP'nin desteğiyle milletvekili seçilen Leyla Zana, Altan Tan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Nursel Aydoğan, Hasip Kaplan, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Þeyh Sait ve arkadaşlarının torunları, yakınları katıldı.
Etkinlik başlamadan önce Þeyh Sait ve arkadaşları için herkes saygı duruşuna davet edilirken, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Fatiha okuyalım" dedi. Bunun üzerine salonun bir kısmı saygı duruşunda bulunurken, bir kısmı Fatiha okudu. Þeyh Sait ve arkadaşlarının yakınları adına yapılan konuşmada, Kürtler'e ve Kürt kimliğine saygı gösterilmesi, Þeyh Sait, arkadaşları ve onlar gibi Kürt şahsiyetlerinin mezarlarının kamuoyana açıklanması istendi.
'ÖLDÜRÜLENLERE SAYGI GÖSTERİLMİYORSA YAÞAYANLARA HİÇ GÖSTERİLMEZ'
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, büyüklerine ve onların mezarlarına sahip çıkmadıkları sürece geleceklerine de sahip çıkamayacaklarını söyledi. Baydemir, şöyle dedi:
"Hükümet ve devlet, öldürülene saygı göstermiyorsa yaşayan insanlara hiç saygı göstermez. Þeyh Sait ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bir insanın mezarı neredeyse vatanı ordadır. 80 yıldır Þeyh Sait ve Bediüzaman'ı yersiz bıraktılar. Onlar en azından bir mezar taşlarının olmasını istiyorlardı. Biz Allah'ın izni ile onların bu vasiyetini yerine getiriceğiz. Þeyh Sait ve arkadaşları Kürtler'in ittifakına çok büyük önem verirlerdi. Allah'a çok şükür bu ittifak bugün büyümüş durumdadır."
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan, Cumhuriyet tarihi boyunca büyük Kürt şahsiyetlerin, Kürt kimliklerinden soyutlanmaya çalışıldığını ileri sürdü. Tan, "Ünlü Kürt şahsiyetlerini sadece dini kimlikleri ile değil, milli kimlikleri ile de değerlendirmek gerekir. Bu önemli şahsiyerler sadece etnik kimlikleri ile tanırsak çok yanlış olur" dedi.
'DİN KONUSUNDA KİMSEDEN ÖÐRENECEK BİR ÞEYİMİZ YOK'
Tan, "Bunlar İslami duruş ve İslami terminoloji ile başkaldıran insanlardır. Kürt şahsiyetlerin milli, İslami kimlik ve dini duruşları gözardı edilmemelidir. Bunu en çok gözardı etmemesi gerekenler Kürt Müslümanlar olmalıdır. Bizim din konusunda kimseden öğrenecek bir şeyimiz yoktur" diye konuştu.